În localitatea Brăila se află Moara Violatos, clădire care cândva simboliza avandarga industrială a României.
A fost construită în 1896 fiind certificată, la acea vreme, drept cea mai modernă moară din sud-estul Europei datorită sistemului de funcționare și a capacității impresionante de producție.
După instalarea regimului comunist, edificiul a fost naționalizat, iar începând cu anul 2000 a fost lăsat în paragină, în ciuda faptului că face parte din categoria monumentelor istorice (BR–II–m–B-02127).
Fără acțiuni concrete de restaurare, Moara Violatos riscă să devină doar o amintire.
Istoria și importanța Moarei
A aparținut familiei Violattos, fiind construită în anul 1896 pe malul Dunării, după planurile lui Anghel Saligny.
La acea vreme, a fost certificată drept cea mai modernă moară din sud-estul Europei datorită sistemului de funcționare pe bază de abur și a capacității impresionante de producție.
Clădirea cu 6 etaje cuprindea depozite imense și era conectată la Dunăre printr-un tunel subteran în cadrul căruia funcționa un sistem automat de descărcare a cerealelor din șlepuri direct în fabrică.
De asemenea, cea mai mare parte din producția de făină era exportată în Grecia, Turcia, Egipt și Algeria.
Declinul bijuteriei arhitecturale
A început în anii 1940, când dificultățile financiare au dus la falimentul său. În 1944, militarii ruși au demontat toată mașinăria din cadrul morii și au transportat-o în Rusia. Ulterior, clădirea a trecut în patrimoniul statului, funcționând ca fabrică de pâine.
Odată cu schimbările economice și sociale ce au avut loc după 1989, Moara Violatos a intrat într-un proces de degradare.
În prezent, se află în proprietatea moștenitorilor familiei Violattos care, încă din 2022, au scos-o la vânzare pentru suma de 480.000 de euro.
În 2004, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice de interes local (cod LMI BR-II-m-B-02127). Cu toate acestea, clădirea zace în paragină și așteaptă să fie salvată.
Apel la acțiune
În ciuda potențialului său turistic și istoric, clădirea continuă să se degradeze devenind o pată neagră în peisajul falezei brăilene. Din acest motiv, autoritățile și comunitatea locală trebuie să ia urgent măsuri pentru reabilitarea acestui monument istoric, ceea ce ar readuce în prim-plan istoria industrială a Brăilei.