Biserica evanghelică din Veseuș
agerpres.ro
Featured

Biserica evanghelică din Veseuș - monument istoric ruinat

Biserica evanghelică din Veseuș, județul Alba, se află în stare deplorabilă, deși este un monument istoric remarcabil prin arhitectura sa (AB-II-m-B-00388).

Construită în stil gotic în anul 1504, pe locul unei foste bazilici romane, biserica a fost un punct de reper important pentru comunitatea sașilor din zonă. De-a lungul timpului, a suferit mai multe modificări, fiindu-i adăugate un turn, o clopotniță și o poartă.

Din păcate, după plecarea sașilor din zonă, biserica a fost abandonată, devenind o ruină.

Starea în care se află în prezent demonstrează ignoranța autorităților și a comunității locale față de patrimoniul cultural.

Istoric

Biserica evanghelică din Veseuș reprezintă un ansamblu de monumente istorice (biserica evanghelică, turnul-clopotniță și de poartă/ cod AB-II-m-B-00388) aflat pe teritoriul comunei Jidvei din județul Alba.

Biserica a fost construită (1504) în stil gotic, fiind transformată în stil baroc în 1794. În plus, turnul-clopotniță și de poartă a fost construit în 1825.

Deficiențe

Cu o vechime de peste 500 de ani, biserica este, în prezent, în paragină. Cândva, satul a fost locuit de sași, însă după plecarea acestora din zonă, biserica nu a mai fost funcțională.

Zidurile s-au crăpat și multe obiecte de valoare au dispărut. Turnul clopotniță prezintă crăpături, multe cărămizi desprinzându-se deja, iar tavanul de deasupra altarului nu mai există, fiind vizibilă tâmplăria de pe acoperiș. De asemenea, ușa de la intrare a fost furată, iar vegetația s-a extins peste tot.

Dispariția acestui monument istoric ar reprezenta o pierdere pentru patrimoniul cultural al României. Deși salvarea acestuia este o sarcină dificilă, poate fi readus la viață prin efortul comun al comunității locale, al autorităților și al organizațiilor non-guvernamentale.

 

Adaugă comentariu

Citeste mai departe

Politici de Cookie

Sospatrimoniu.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii