Casa Nicolae Petraşcu
g4media.ro
Featured

Casa Nicolae Petraşcu - aproape de expropriere

Casa Nicolae Petraşcu, monument istoric, situată în Bucureşti (Piaţa Romană, nr. 1), se află într-o avansată stare de degradare, deşi a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice, cod B-II-m-B-19577.

În prezent, această clădire se află în proprietate privată. 

Potrivit declaraţiilor primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, din data de 17.08.2022, oficialii locali au luat hotărârea să iniţieze procedura de expropriere pentru acest imobil, pentru cauză de utilitate publică. La data de 16.08.2022, Clotilde Armand anunţase pe pagina sa de Facebook faptul că proprietarii clădirii au fost somaţi să reabiliteze imobilul în decurs de 6 luni, conform articolului 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/ 2020, în caz contrar riscând o majorare a impozitului cu până la 500%.

Nicolae Petraşcu a fost diplomat, scriitor, istoric de artă, memorialist, publicist, critic literar şi de artă. În 1885, a fost ataşat în cadrul Ministerului de Externe, iar în 1888, a fost numit şeful cabinetului condus de Petre P. Carp. În 1889, a ocupat funcţia de secretar de legaţie la Paris, iar în 1890 la Istanbul.

Imobilul a fost construit în anul 1907 de Ion Mincu, pionier al arhitecturii moderne, în stil neoromânesc, cu elemente de bază ale stilului bizantin şi cel de culă. Casa are un aer medieval datorită sacnaşiului şi ferestrelor de la etaj, al căror plasament este specific caselor de tip culă.

Pictura de pe tavanul salonului principal este remarcabilă, aceasta fiind o copie fidelă a tabloului “Vârful cu dor”, realizat de G.D.Mirea. Replica picturii originale a fost făcută de Dimitrie Mihăilescu, elevul lui G.D.Mirea.

Primăria Sectorului 1, prin Poliţia Locală, a identificat, până în prezent, 93 de imobile cu faţade degradate. Drept urmare, a emis somaţii către proprietari pentru restaurarea acestora în termen de 6 luni.

Adaugă comentariu

Citeste mai departe

Politici de Cookie

Sospatrimoniu.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii