Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /home/u558747935/domains/sospatrimoniu.ro/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual

Hala Matache. Foto: Hotnews.ro

Reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Ministerului Dezvoltării au hotărât, după dezbaterea publică din 15 iulie, referitor la diametrala Berzei-Buzeşti, implementarea unor soluţii pentru protecţia monumentelor istorice şi valorilor de patrimoniu din zonă, precizează Evenimentul Zilei.

Platforma pentru București a obținut păstrarea Halei Matache pe locul ei și angajamentul Primăriei pentru regenerarea urbană a cartierului.
 
”Suntem convinși că zona Berzei- Buzești și întregul București vor avea de câștigat pe termen lung, prin crearea unei zone comerciale viabile, atractive, apte și pentru locuire și pentru afaceri, în condiții moderne”, au precizat, pentru EVZ, reprezentanții ONG-urilor care au participat la discuții.

Într-un comunicat de la Primărie se arată că s-a decis, în cazul Halei Matache, păstrarea amplasamentului actual, "fiind dispuse măsuri de conservare şi punere în siguranţă până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric".

Conținutul negocierilor și formula de compromis:

Obiectul negocierilor a fost găsirea unei soluții de compromis pornind de la situația existența la data de 2 iunie, pentru a se putea găsi o soluție rapidă pentru șantierul deschis în mijlocul orașului, din perspectiva traficului în oraș și mai ales a cetățenilor din zonă.
 
Nu s-a solicitat revenirea la situația inițială. Contestările cu privire la demolările efectuate își continuă calea în justiție.
 
Principala concesie făcută de ONG-uri în cuprinsul negocierilor a fost păstrarea soluției de trafic cu 2 benzi/sens (îngustate pe anumite porțiuni) + 2 linii de tramvai pe axul nord-sud. Opțiunea ONG-urilor a fost 1 bandă / sens + 2 linii de tramvai, cu două motivații: descurajarea traficului transversal către centrul orașului și păstrarea tramei stradale cât mai aproappe de caracterul istoric al zonei.
 
Principalele concesii făcute de Primărie au fost: păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament, renunțarea la proiectul de construire a unui front de blocuri de 6 etaje pe latura demolată a axului nord-sud, renunțarea la sensul giratoriu de la intersecția Berzei – Vulcănescu și la prelungirea străzii Gării de Nord.
 
Părțile au agreat de asemenea ca, până la realizarea studiului de regenerare urbană, Primăria să construiască spații provizorii pentru comerț și activități socio-culturale, care să revitalizeze zona.
 
Primul exemplu de regenerare urbană din România

Cea mai importantă concluzie a negocierilor, cu care părțile au agreat de la început, a fost începerea unui proiect de regenerare urbană integrată pentru întreaga zonă Berzei – Buzești.
 
”Ar fi primul proces de regenerare urbană din România. Acest proces, adoptat de orașele occidentale încă din anii ’60 – ’70, presupune intervenția într-o zonă defavorizată și transformarea sa într-o zonă cu standarde înalte de locuire, în urma unor studii care să identifice punctele tari ale zonei din punct de vedere economic, social, cultural și arhitectural”, au mai explicat reprezentanții societății civile.
Comentarii  
NU pentru un Bucuresti second - hand
  0
Hainele second-hand venite din Vest sunt spalate, centrifugate si bine uscate, dar raman cu un miros intepator de detergent ieftin occidental...Nu vrem un Bucuresti second - hand, unde deja cladirile de sticla, impersonale ca forma, au poluat Capitala. Mi-e dor de Bucurestiul interbelic. Trebuie sa ne pastram identitatea in aceasta "familie" UE. Niciodata in istoria arhitecturii a unui spatiu nu s-a calificat in finala copy - paste-ul. Hala Matache are personalitatea spatiului romanesc, incapatanarea de a rezista ispitelor modernizarii. Hai sa o pastram asa cum ne-a fost data. Ea spune povestea noastra, ea ne completeaza CV-ul. Oricat de tentante ar fi produsele vestice imbibate de E-uri, nu uitati ca am avut o poezie de Bucuresti. Daca tot nu putem scapa de ispita consumerismului, daca tot vindem si cumparam, haideti macar sa o facem intr-un spatiu unde ne este drag sa mergem. Hala Matache nu este doar o piata, ea spune o poveste.
Adaugă comentariu

Citeste mai departe

Politici de Cookie

Sospatrimoniu.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii