Hanul Gabroveni
mapio.net
Featured

Hanul Gabroveni din Argeş - aproape o ruină

Situat în Piteşti, judeţul Argeş, Hanul Gabroveni este reprezentativ pentru această zonă. În 2004, a fost declarat monument istoric (cod AG-II-m-B-13436), iar lipsa investiţiilor în consolidarea clădirii a dus la degradarea acestei bijuterii arhitecturale. În prezent, hanul se află în proprietate privată, iar deţinătorii şi-au exprimat de-a lungul timpului intenţia de a-l vinde, însă nu au găsit cumpărători. Oficialii locali au explicat lipsa de interes pentru achiziţionarea clădirii istorice ca urmare a resurselor financiare insuficiente.

Istoric

Hanul Gabroveni, cunoscut şi sub denumirea de “Hanul Gabroveni - Cuţitaru”, a fost construit în anul 1877 de către negustorul Hagi Hristea Vasiliu, originar din Bulgaria, data construcţiei fiind vizibilă deasupra ferestrei din pivniţă. Construit în forma literei U, ansamblul are o clădire cu faţada spre stradă şi două corpuri laterale care închid o curte interioară, cu acces printr-un gang. Această dispunere conferă construcţiei un aer tipic oriental.

Imobilul se remarcă prin zidurile făcute din cărămidă groasă, balcoanele cu feronerie deosebită şi este dispuns pe 3 nivele: pivniţă, parter (cu 18 camere) şi etaj (cu 20 de camere). De asemenea, dispune de un teren de 934 metri pătraţi, respectiv de o anexă de 181 metri pătraţi, care servea drept grajd pentru caii clienţilor.

Cândva a fost unul dintre cele mai cunoscute hanuri, aici poposind negustorii care ajungeau în zonă; însuşi istoricul Nicolae Iorga s-ar fi oprit la acest han.

După instalarea regimului comunist, întreg spaţiul a fost naţionalizat, devenind sediu al Întreprinderii de Comerţ cu Ridicata pentru Produse Alimentare/ ICRA. Ulterior anilor ‘90, ICRA s-a divizat în SC Neptun SA şi Aurora SA, iar ansamblul a fost achiziţionat de SC Neptun SA.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

Construţia impunătoare a Hanului Gabroveni se degradează cu fiecare zi ce trece, deoarece de-a lungul timpului nu s-au făcut investiţii pentru consolidarea sa (tâmplăria a căzut, podeaua a putrezit, pereţii s-au crăpat, tencuiala a început să cadă).

Neptun SA încearcă de ani buni să vândă acest imobil, dar încă nu s-a arătat nimeni interesat să o achiziţioneze. Deşi are drept de preempţiune, Primăria a transmis că nu dispune de suficiente fonduri pentru a îl cumpăra.

Dacă nu se intervine urgent pentru reabilitarea clădirii, aceasta riscă să rămână doar o amintire, iar locul său să fie luat de o construcţie rezidenţială.

Cu siguranţă, punerea în valoarea a acestui monument ar creşte potenţialul turistic în zonă, însă nimeni nu pare deocamdată interesat de conservarea trecutului.

Adaugă comentariu

Citeste mai departe

Politici de Cookie

Sospatrimoniu.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii