Mănăstirea “Hotărani”, monument istoric, din localitatea Hotărani, judeţul Olt, se află în stare de ruină. Ctitorită în anul 1588, de vornicul Mitrea, nu a făcut vreodată obiectul lucrărilor de restaurare, deşi are în spate o lungă istorie şi este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Oltenia. Doar turnul-clopotniţă, parte din vechiul ansamblu bisericesc, a fost reabilitat, devenind un simbol al judeţului Olt.
Scurt istoric
Mănăstirea a fost construită în anul 1588, pe ruinele unui sat roman, suburbie a oraşului antic Romula, ctitori fiind vornicul Mitrea şi soţia sa, Neaga. Vornicul a fost o figură politică marcantă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fiind menţionat documentar printre dregătorii domneşti ai anilor 1569-1585.
Construit în plan dreptunghiular, edificiul s-a remarcat prin pridvorul boltit cu un semicilindru transversal şi mărginit de stâlpi robuşti din zidărie, fiind astfel unul dintre primele exemple de acest tip din arhitectura muntenească.
De-a lungul timpului, mănăstirea “Hotărani” a suferit mari distrugeri: a fost prădată de turci în 1612, iar în anul 1718 a fost arsă în urma unei invazii a hoardelor turceşti şi tătăreşti. A fost refăcută în 1750 şi închinată mănăstirii Dionisiu de la Muntele Athos, fiind prima mănăstire din Ţara Românească atribuită acestui aşezământ monastic. În anul 1801, mănăstirea a ars din nou şi a fost reparată în 1812, când i s-a adăugat în exterior o încăpere circulară, proscomidiarul (locul din nordul altarului unde credincioşii aduc prescurile şi vinul pe care preotul le pregăteşte pentru Sfânta Liturghie). Începând cu anul 1863, a fost transformată în biserică parohială, iar averea acesteia secularizată. Noua parohie avea 258 de familii.
Edificiul era înconjurat de un zid puternic, însă din vechiul ansamblu a mai rămas, pe lângă aşezământul religios, un turn-clopotniţă, situat la 200 de metri nord-vest de acesta. Turnul, construit de familia Fălcoienilor, înrudită cu domnitorul Neagoe Basarab, face parte din monumentele istorice (cod OT-II-m-08922) şi a fost reabilitat anul trecut. Turnul are 3 etaje, iar de la ultimul nivel poate fi observată întreaga vale a Oltului.
Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului
În prezent, mănăstirea se află în stare avansată de degradare şi necesită urgent restaurare. Părţi mari din zidărie au căzut, tencuiala s-a desprins, picturile exterioare şi interioare nu se mai disting, iar acoperişul aproape nu mai există.
Deşi a avut o soartă frământată, mănăstirea este încă în picioare, fiind o dovadă vie a zbuciumatei istorii a poporului român, dar şi un important reper al creştinismului din zona Olteniei.